La Setmana sobre Accés Obert #OAWeek2018

22/10/2018 - General

Del 22 al 28 de Octubre, se celebra la Setmana Internacional de l'Accés Obert (Open Access Week). Aquest any, el lema és "Designing Equitable Foundations for Open Knowledge" i vol reflectir un sistema acadèmic en transició, cada cop més obert, i que els nous dissenys de sistemes i pràctiques sobre OA garanteixin la inclusió, la igualtat i que responguin a les necessitats d'una comunitat global i diversa.

Amb motiu de la celebració de la Setmana sobre l’Accés Obert, la Universitat Ramon Llull participa en el curs en línia gratuït sobre accés obert via Twitter, entre el 22 i el 28 d’octubre de 2018. El micro-MOOC, que s’adreça a investigadors/es i estudiants de doctorat, màster i postgrau, i també a totes les persones que hi tinguin interès, començarà diàriament en el compte de Twitter @moocmicro, a les 10.00 en català i a les 12.00 en anglès, i amb les etiquetes #OAmooc i #OAmooc18 respectivament.

Mitjançant les piulades, cada dia es tractaran conceptes i nocions bàsiques d’un aspecte concret de l’accés obert: els beneficis de publicar en accés obert, el marc legal i les polítiques editorials de les revistes, eines per a gestionar, difondre i preservar les dades de recerca i com l’accés obert té un clar impacte en la visibilitat de la recerca. El curs es desenvoluparà amb un llenguatge senzill i divulgatiu, i facilitarà el contingut en format d’articles, imatges i vídeos. La iniciativa, promoguda per la Universitat Oberta de Catalunya, té el suport de la Universitat de Barcelona, la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat Politècnica de Catalunya, la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat de Girona, la Universitat de Lleida, la Universitat Rovira i Virgili, la Universitat Ramon Llull, la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya i la Universitat Jaume I.

Per altra banda, Crue-REBIUN posa en marxa el joc en línia #siguelapistadelOA, coordinat per les Biblioteques de la Universidad de León i de la Universidade de Santiago de Compostela (emmarcat dins dels objectius del Pla Estratègic REBIUN 2020). Entre els dies 23 i 26, a través de les xarxes socials de Twitter (@rebiun) i Facebook (REBIUN), es plantejaran preguntes i pistes, amb la finalitat de difondre i donar a conèixer els recursos en obert de les universitats espanyoles. Si voleu participar, hareu d'enviar al finalitzar l'activitat, la resolució completa del joc a minerva@usc.es indicant el nom, direcció postal i universitat, per rebre un obsequi.